19 Şubat 2008 Salı

Çikolatalı Islak Kek

Şu anda olsa, ne iyi olurdu dediğiniz, özlem duyduğunuz şeyler varmı ? Arada olur ya hani insanın canı bir şeyler çeker, derin bir iç geçirir, bir yerlere gider gelir.
Mesela sabah arabada işe giderken düşündüm, geçmişte yaşadığım hangi zamanları ya da nesneleri özlüyorum diye.
Mesela;
Eşimle tatile çıktığımızda arabayla Çeşme’ye giderken Susurluk’ta durup köpüklü ayran içtiğimiz zamanı ÖZLEDİM.
Çocukken her gün okul çıkışı aldığım,burnuma ve boğazıma kaçan leblebi tozunu ÖZLEDİM.
Musluktan avucumla kana kana su içebildiğim zamanları, cep telefonunun henüz üretilmediği, telefon açmak için yan komşuya gidilen zamanları ÖZLEDİM.
Evimizin bir alt sokağındaki arka bahçede baharda uçurulan rengarenk uçurtmaları seyretmeyi ÖZLEDİM.
Teypte, boş kasetlere doldurduğumuz kendi sesimizi, söylediğimiz şarkıları daha sonra tekrar tekrar dinleyip katıla katıla güldüğümüz zamanları ÖZLEDİM.
İçini patlayacak kadar doldurduğum kırmızı kalem kutumu, annemin her hafta özenle kolaladığı, taş gibi yaptığı dantelli önlük yakalarımı ÖZLEDİM.(O kadar serttiki, boynumu acıtırdı bazen :))


Babamı sürükleye sürükleye Eminönü’ne götürüp aldırdığım Heidi’nin çizgi roman kitabını ÖZLEDİM.
2004 yılbaşında gittiğim Brüksel’in, Köln’ün, Paris’in, Amsterdam’ın sokaklarında dolaşmayı(külahta patates kızartması yemeyi), yani başka bir ülkede turist olmayı ÖZLEDİM.
Avşa’da güneşin batışını seyrederken kahve içmeyi ÖZLEDİM.
Bekârken dostlarımda kalıp sabaha kadar sohbet etmeyi ÖZLEDİM.
Bakırköy’den trene binip Cankurtaran’da inip müzelere yürümeyi, Topkapı ve Arkeoloji müzelerini gezmeyi ÖZLEDİM.
Yeşil çimenlerin üzerindeki minderlere yayılarak ve kuruyemiş yiyerek Çeşme’de gece açık hava sinemasında film seyretmeyi ÖZLEDİM.
Yaz mevsimini, denizi, kumsalı, dalgaları, güneş yağındaki hindistan cevizi kokusunu ÖZLEDİM.


Galiba hem çocukluğumu, hem de tatil yapmayı özledim.Bu saydıklarımın özü bu galiba.
İnsan özlem duyuyorsa, o duydukları onu iyi hissettiren, geçmişindeki güzel anılarıdır. O anıların bazılarını tekrarlayabiliriz, bazılarınıysa beynimizdeki anı defterimizde saklamak zorunda kalırız.Yapılmasına inandığım bir şey var diyorum ya, “mutlu olmayı umma,bekleme,şu an mutlu ol” diye”. Şu anı en güzel şekilde yaşayıp mutlu olmak elimizde, ama arada nostalji yapıp geçmişimizin bizi gülümsetmesi de kötü değil.Geçmişimde yaşadığım her iyi ve kötü anı beni ben yaptı.Bugünlere getirdi.Eğer hayatımda özlem duyduğum anılarım varsa iyi bir hayat geçirmişim demektir.Şimdi ise bugünü ne kadar dolu ve iyi yaşarsam ilerde de bugünkü yaşadıklarıma özlem duyacağım.O zaman diliyorumki bol bol özlem duyabileceğim şeyler yaşayayım :)
Dilerim sizlerde yaşarsınız, o kadar da bencil değilim canım :)



Şimdi geçen haftalarda misafirlerime yaptığım ve beğenilen kekimin tarifini veriyorum.

Malzemeler:

Kek için:

  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1.5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu

Keki ıslatmak için:

  • 1.5 su bardağı süt
  • 1 paket bitter çikolata (80 gr.)
  • 4 yemek kaşığı pudra şekeri
Üzeri için:

  • 1 paket hazır krema
  • 2 paket sütlü çikolata (160 gr.)
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri
  • Fındıklı draje
Yapılışı:

Keki yapmak için derince bir kapta yumurta ve tozşekeri çırpın.Sonra sırayla sütü,sıvıyağı,kakaoyu ekleyip mikserle yüksek devirde çırpın.Unu ve kabartma tozunuda ekleyin.Onları da iyice karıştırdıktan sonra altını yağladığınız kelepçeli kalıbınıza döküp 180 derecede keki pişirin.Pişince kalıbında ılınana kadar bekletin.

Keki ıslatmak için sütü,pudra şekerini ve çikolataları kısık ateşte çikolatalar eriyene kadar pişirin.Onuda ılıtıp kekin üzerine dökün.Kekin bu sosu tamamen çekmesini bekleyin.

En son krema,pudra şekeri ve sütlü çikolataları aynı şekilde eritip pişirin.Kekin üzerine döküp soğuyana kadar kalıpta bekletin.2 saat kadar buzdolabına koyabilirsiniz.

Üzerini en son fındık drajeleriyle süsleyin.

:))


11 yorum:

Kızıl dedi ki...

Yaa sen ne yaptın dumur oldum ben şimdi yaaa, zaten ilk başta kek' in o muhteşem görüntüsüyle bir kez şoka girdim yani, sonra da özlediklerin beni allak bullak etti yani :( Valla bende özledim yaa hadi tatil neysede yine gitme ve yaşama imkanı var ama çocukluğumu çok çok özledim ve hüzünlendim de açıkçası :( Sağol bu güzel paylaşımın ve anımsattıkların için... Görüşmek üzere!

kesmeşeker dedi ki...

Teşekkür ederim,Pandora:)))
Nostalji moduna girmiştim, içimden bunları yazmak geldi.Ben de çok özlemişim herhalde çocukluğumu.
Kekten ikram etmek isterdim ama 1 saat içinde bitti :P

Kızıl dedi ki...

:) Kekin bitmesi hiç önemli değil afiyet şeker olsun (olmuşturda eminim) bende yarın ki misafirlerime yapacağım bu kekten umarım hepsini bitirmem insanlar gelene kadar :) Beni öyle bir moda soktunki içimdekileri dökmek geldi içimden bloguma sağol canım.. Bu tür paylaşımlarından güzel yürekli bir insan olduğun anlaşılıyor. hoşçakal... Ben yazıma döneyim de içimi dökeyim biraz :))

Adsız dedi ki...

Çikolatalı ıslak kek gel beni yhe diyor ellerinize sağlık sevgiler

Kızıl dedi ki...

mimledim seni haberin olsun :)

kesmeşeker dedi ki...

Teşekkür ederim balkabağı,
Senin browninde çok lezzetli görünüyor:))

Pandora,değerlendiricem teşekkür ederim:)

Kızıl dedi ki...

Selam kesmeşeker, kek tarifini dün akşam uygulamaya geçtim ve yaptım. Çok süper oldu ıslak kek benzeri birşey zaten sürekli yapıyordum ama üzerindeki yoğun kıvamlı sos kekin tadını manyak derecesine çıkartıyor, kesinlikle burdan herkese tavsiye ediyorum. Ben dün akşam yaptım ki sosunu iyice çekmesi için bugün daha bir lezzetli olacaktır eminim, ama 2 dilimi yok oldu bile kekin, bakalım misafirlerime kalacakmı ? hata mı yaptım acaba kek sosunu daha iyi çeker diye düşünmekte bilemiyorum çok tehlikeli birşey çünkü ye beni ye beni diyooorrr:))

kesmeşeker dedi ki...

Ben de 1 gece bekletmiştim aslında.Çünkü biraz ağır çekiyor sosu.Merak etme misafirlerinede kalır :)Afiyet olsun.

DÜDÜKLÜ TENCERE dedi ki...

Bir şeylere özlem duymak için, sanıyorum insanların zamana ihtiyacı var. Belki, yaşamakta olduğumuz şu günlerin de özlemini çekeceğiz. Fakat, bunlardan bir tanesi var ki, zamanını ve mekanını ister. Çocukluk yıllarında tattıklarımız. Bu horoz şekeri olabilir veya leblebi tozu olabilir. Şimdiler de bunların eski tadından eser yok. Üretenler bizleri bağışlasın.'Çikolatalı Islak Kek'iniz
emeğinizin karşılığını hak etmiş. Ellerinize sağlık. Hoşça kalınız.

kesmeşeker dedi ki...

Geri gelmeyecek zamanlar var,onlara hep özlem duyacağız.En azından şu anda onların,o zamanların kıymetini anlamış olmamız bile güzel.Kek güzel olmuştu,ikram etmek isterdim.Teşekkür ederim klasik tatlar:))

özge dedi ki...

ya ıslak keke bakmak için girdim,yazdıkların o kadar güzel ki,eskiye gittim,çok özledim anılarımı bende,ağlıycam ya içim acıdı,sanki her şey kayıp gitmiş gibi elimden