2 Şubat 2008 Cumartesi

Kornişonlu Patates Salatası

Sporla aranız nasıl?
Benim şimdilerde hiç aram yok. Bundan seneler önce bir spor salonuna yazıldığımı hatırlıyorum. Step yapmış ve alet çalışmıştım.Şimdi tık yok.Yağlarımla kardeş kardeş yaşıyoruz.Kilo indeksim her ne kadar normal kiloda olduğumu göstersede eski çıtır :), fit vücudumu özledim.Zaman mı yok, yoksa rahatlığa mı alıştı vücudum bilemiyorum.Ama bu egzersiz olayına bir yerlerden başlamak lazım.Bu böyle gitmez.Yaş ilerledikçe enerji azaldığı ve hücreler yenilenleri aheste aheste yaktığı için vücudun yağ stoğu gittikçe artıyor.Ve alınan kilolar ne kadar yediklerine, içtiklerine dikkat etsende vücuda yerleşiyor ve çok zor kilo veriyorsun.
Bazı istisnalar var ki hani dünyaları yese kilosu sabit kalan arkadaşlar.Onlara gıpta ediyorum.Nasıl bir yediğini yakmadır bu.Pilavla,makarnayı ekmekle yerler.Yine aynı kilo,yine aynı kilo.İnanılmaz.Ben aynı şekil yesem vay halime.
Bu konuda bir insanın vücudunu arabaya benzetir eşim.Bir arabaya benzini doldurup o arabayı hiç kullanmazsan o benzin azalırmı?azalmaz.Bizim vücudumuzda öyle,ne kadar yiyecekle depolarsan vücudu, eğer hareket etmezsen yediklerini yakamazsın.
Yani bu işin sırrı, sadece diyet yapıp az yemekte değil, hareket edip spor yapmakta ve aynı zamanda sık sık ama az az yiyerek, aldığın kaloriden daha fazlasını harcamakta yatıyor.Sabah kalktığı zaman nasıl dişini fırçalamadan evden çıkmıyorsa ve bunu nasıl alışkanlık haline getirmişse kişi, şu spor,egzersiz olayınıda aynı şekilde yapmalı. Ama yok zor geliyooor.Halbuki ne kadar faydalı.Ömrümüz uzayacak, nefesimiz açılacak, daha hızlı ve dinamik olacağız.Üstüne üstlük daha genç ve fit bir vücuda sahip olacağız,……. Ay başlamam lazım :(

Spor yapamasamda spor karşılaşmalarını seyrederim. Olimpiyatları, şampiyonaları takip ederim. En çok seyretmekten keyif aldıklarım NBA karşılaşmaları ve buz patenidir.Futbolda izlerim ama diğerlerinden daha çok keyif alırım.
Ne kadar estetik bir spordur buz pateni. Pırıl pırıl parlayan buzun üzerinde bir kuğu misali süzül
en sporcular insanı büyüler. TRT’nin tek kanal olduğu yıllara denk düşen çocukluğumun en en eğlenceli kış günleriydi artistik patinaj yarışmaları. Heyecanla bekler, uyku saatim geldiği halde uyumaz seyrederdim.Şimdide seyrediyorum TRT’de. Hiç kaçırmam :)

Spor muhabbetinin üstüne salata tarifi iyi gider;

Malzemeler:
  • 5 orta boy patates (haşlanmış, kabukları soyulmuş)
  • 10-15 adet kornişon turşu (çokluğuna siz karar verin)
  • 1 adet kırmızı soğan
  • Yarım demet taze nane
  • Yarım demet maydonoz
  • Zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
  • 1 adet limon
  • Tuz,acı toz kırmızı biber,az da kuru nane

Yapılışı:
Haşlayıp,kabuklarını soyduğunuz patatesleri çok küçük olmamak şartıyla küp küp doğrayın.Kornişon turşularını isterseniz boyuna ince uzun dilimler halinde, isterseniz
yuvarlak dilimler halinde kesin.Kırmızı soğanı önce ikiye sonra dörde bölüp ince ince doğrayın.Naneyi ve maydonozuda kıyıp hepsini harmanlayın.Tuzunu ve baharatlarınıda attıktan sonra Üzerine önce limon ve nar ekşisini en son zeytinyağını gezdirin.Püf noktası buymuş.Çünkü salataya yağ önce gezdirilirse
diğer sos malzemelerinin salata tarafından emilmesini önlermiş.

Sonra da afiyetle yiyin.


4 yorum:

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com dedi ki...

Benim de acilen spor yapmam lazım. Fena hâlde şişmanlıyorum ya...

Adsız dedi ki...

Cok lezzetli ve hafif bir salata,ellerinize saglik.

DÜDÜKLÜ TENCERE dedi ki...

Spor ile ilgili yazınızı okuduktan
sonra,sevdiğim patates salatanızın
tadına bakamadım ama, turşu ve nane
katkınızı öğrenmekten de büyük keyif
aldım. Çok iyi bir fikir, özellikle
de turşu. Kendi aile soframızda kullanmak için notumu aldım.
Sağlıklı ve bol sporlu günler,hoşça kalın.

kesmeşeker dedi ki...

Recep Hilmi bir an önce başla o zaman:)
Kızılcık şurubu,Klasik Tatlar
teşekkür ederim düşünceleriniz için :)